Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Για πάνω από 50 χρόνια δεκάδες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εμπιστεύονταν μια εταιρεία για να το κάνουν αυτό, την ελβετική Crypto AG

Λίγα πράγματα αποτελούν μεγαλύτερη έγνοια για τις κυβερνήσεις από την ανάγκη να είναι ασφαλείς οι επικοινωνίες τους, ιδίως οι απόρρητες. Για πάνω από 50 χρόνια δεκάδες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εμπιστεύονταν μια εταιρεία για να το κάνουν αυτό, την ελβετική Crypto AG και τις συσκευές κρυπτογράφησης που παρείχε.
Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα μπορεί να βρει κανείς εφαρμογές κρυπτογράφησης στο διαδίκτυο, όμως για πάρα πολλά χρόνια κρυπτογράφηση σήμαινε περίπλοκες μηχανικές, ηλεκτρικές και αργότερα ηλεκτρονικές συσκευές.
Και μπορεί η ιστορία του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου να σφραγίστηκε από τον αγώνα δρόμου για να σπάσουν οι συσκευές Enigma (που χρησιμοποιούσαν η ναζιστική Γερμανία) και ο Ψυχρός Πόλεμος από την μάχη της αποκρυπτογράφησης των σοβιετικών σημάτων (ξεκινώντας από το περίφημο πακέτο από τα σήματα Venona που περιείχαν και στοιχεία για τη σοβιετική διείσδυση στις δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας), όμως η μεγαλύτερη μεταπολεμική επιχείρηση συστηματικής παρακολούθησης αφορούσε τις συσκευές της Crypto.